Party játékok

Kategória: Társasjátékok.

Start Spieler

Ez valójában nem is játék önmagban, hanem segítségével játékosan el tudjuk dönteni, hogy ki legyen a kezdőjátékos. A paklikon kérdések vannak, amelyre mindenki válaszol, és az utasításnak megfelelő játékos lesz a kezdőjátékos.

Activity

Valószínűleg a legtöbb ember számára ez a nagybetűs party játék, és méltán népszerű. A játékban el kell mutogatni, el kell mondani vagy le kell rajzolni egy-egy fogalmat, a csapattársaknak pedig ki kell találniuk azt. A Hozzá kapcsolódó lépegetős tábla lényegében mellőzhető. A három lehetőség közül a legnépszerűbb az elmutogatás, sokan csak ezt a változatot játsszák. Az alapjátékot számos kiegészítő követte: újabb fogalmak, Activity Action (a meghatározandó fogalmak nem tárgyak, hanem cselekvések), Activity Junior (egyszerű fogalmak lerajzolva, gyerekeknek; akár óvodásoknak is) stb.

Ami nagyon nem tetszik benne, az a köré szőtt táblás (látszat)társasjáték. Szinte senki nem úgy játssza, hogy azon lépkednének, viszont ez jelentősen megnöveli a dobozméretet, egészen pontosan annak levegőtartalmát, ill. ami a gyártónak fontos: a játék árát. Pedig ha jobban belegondolunk, akkor ez valójában egy pakli kártya. Persze egy pakli kártyáért jó, ha fele annyit lehet kérni, mint egy nagy dobozos társasjátékért…

Ítélet: jó, ha van a háznál Activity, de jó, ha tudjuk, hogy nem ez az egy party játék létezik.

Good Friends - mit gondolnak rólad a barátaid?

Ez egy jó játék sok nevetéssel, de nagyon vigyázzunk, még véletlenül se fordulhasson elő az, hogy a társaságban valaki sértődős! Itt ugyanis tényleg kiderül az, hogy mit gondolnak rólunk, még akkor is, ha konkrét személyre lebontva ez nem lesz egyértelmű. A címéből kiindulva ezt csak jól összeszokott társaság játszhatja, ahol mindenki jól ismer mindenkit. A játékban személyekre vonatkozó kérdések vannak, és minden játékosnak ki kell választania két társa nevét (ami lehet ugyanaz). Az összesítést látni fogjuk, így olyan kérdésekre kapunk választ, hogy a társaságban kit tartunk legügyesebbnek, legbátrabbak, legbevállalósabbnak, legokosabbnak stb. Amit egyébként is tudunk, csak nem mondjunk ki.

Concept

Átmenetet képez a party és a készségfejlesztő játékok között, ugyanis egyrészt akárhányan játszhatják bekiabálással, másrészt viszont szükség van egyfajta absztrakciós készségre, ami fejlődik is a játék által. Arról szól a játék, hogy bizonyos fogalmat adott (a játéktáblán látható) fogalmak segítségével kell körül írni. Egy példa: az egyik információ ez: fém, a másik ez: magas, a harmadik meg ez: helyszín, kék, fehér, piros; ebből rá kell jönni arra, hogy fémből van, magas és olyan országban van, melyre jellemzőek a fenti színek (pl. az ország zászlajában szerepelnek), ami pl. egy franciaországi magas fém dologra vonatkozhat, és a megfejtés az Eiffel-torony. Az egyik játékos tehát fogalmakkal utal a megfejtésre, a többi meg megpróbálja kitalálni. Gyors, pörgős játék!

Imagine

Adott szót kell kirakni mindenféle alakzatokból, amelyek átlátszó kártyákon szerepelnek, a többi játékosnak pedig ki kell találniuk.

Fedőnevek

Ezt a játékot két csapat játssza, így a minimális játékosszám legalább (ideális esetben: pontosan) 4 fő. Ez egyébként a játék legnagyobb hátránya, egyébként egy nagyon szerethető, elég gyors parti játék. A játszásához szükség van bizonyos tárgyi tudásra és készségekre is, így 14 év alatt bizonyos korlátozásokkal lehet csak játszani. A játéktábla 25 szót tartalmaz; a játékos társnak olyan információt (egyetlen szót) kell mondani, ami utal arra a 8-9 szóra, ami az adott csapaté, és ne hibázzon bele a másik csapatéba. Alapvetően egy jó játék, arra viszont érdemes valami házi szabályt kitalálni, hogy a gondolkodás ne húzódjon el nagyon.

Uga buga

A játék egy vicces memóriajáték, ahol az nyer, aki legjobban megjegyzi a kijátszott lapokat, és helyesen sorolja fel azoknak különleges neveit. Leginkább gyerekeknek való.

Dixit

Jó eséllyel ez az asszociációs játékok alapja. Kétféle változatban ismerem.

Első változat: különböző mintázatú lapok vannak benne. Ebből kiteszünk kilencet, egy lap (amit csak az egyik játékos lát) kijelöl rajta egyet, és kell mondani egy szót, fogalmat, bármit, ami arra utal. A többi játékos tippel, hogy melyik lehet az. Aki legelőször eltalálja, az nyer; a játékos érdeke az, hogy minél később találják el, de valaki eltalálja. tehát túl egyértelmű utalást sem érdemes mondani, de olyat sem, ami alapján kitalálhatatlan.

Második változat: mindenkinek 6, különféle ábrákat tartalmazó kártya van a kezében. Egyvalaki mond egy meghatározást, majd letesz egy kártyát. A többiek is letesznek egy kártyát. A letett kártyákat megkeverik. Mindenki tippel, hogy melyik lehet az a kártya, amit az aktuális játékos kiválasztott. Az aktuális játékos célja, hogy legalább egyvalaki eltalálja, de ne mind. Az is pontot kap, akinek a lapjára valaki tévesen tippelt.

Kulcskérdés

Szintén asszociációs játék. Van 8 dolog (amivel én játszottam: személy), mindenkihez tartozik egy közülük, ami titkos, csak az adott játékos tudja. Ez a kulcs, amire a szám rá van írva. Minden játékos kap szimbólumokat tartalmazó lapkákat, és azok segítségével kell utalásokat adni a többieknek. A többiek megpróbálják kitalálni a többiekét, mindenki titokban. Végül felfedjük, és aki eltalálta a másét, az kap pontot, valamint aki az utalást adta, annyi pontot kap, amennyien eltalálták.

Képérzék

Ez is egy nagyszerű asszociációs játék. 16 képből mindenki kap egy saját feladatot, amire mindenféle módon, kavicsokkal, cipőfűzővel, színes kockákkal, fakockákkal vagy kártyákkal kell utalásokat adni a többieknek, majd a többiek tippelnek. Minél többet eltalálunk ill. minél többen találják el a miénket, annál több pontot kapunk.

iKnow

Ez egy műveltségi játék, tehát műveltségi jellegű kérdésekre kell tudni a választ. Viszont a szabály gondoskodik arról, hogy izgalmas legyen akkor is, ha nem mindenki egyforma tudású: lehet ugyanis licitálni arra, hogy hány kérdésből találjuk ki a megfejtést, a magasabb számot (ezáltal kevesebb pontot) kapó játékos hallja a korábbi tippeket, arra is lehet tippelni, hogy valaki eltalálja-e vagy sem, végül maguk a kérdések is kellően változatosak ahhoz, hogy jó eséllyel mindenki tudja a választ bizonyos kérdésekre, és nincs olyan ember, aki mindegyikre tudná a választ.

Tollasodó Tojáslopó

Ez egy gyorsasági és memóriajáték egyszerre: a megfelezett és leforgatott tojásokat kell összepárosítani, majd a több forduló során az nyer, aki mindegyikből legalább egyszer kigyűjtött egyet. Gyorsasági, mert sietni kell, nehogy elhappolják előlünk a tojásokat (a játék ugyanis párhuzamosan zajlik). Memória, mert ha emlékszünk, hogy melyik tojás hol volt, az nagy előny, ill. azt sem árt tudni, hogy mi hiányzik még. És van benne némi stratégia is: csak a saját gyűjteményemre koncentrálok, vagy bevállalva némi lassulást, az ellenfeleim ellen is dolgozok. Igazán jó játék, főleg kisebb gyerekekkel!

UnGame

Nagy dilemma volt számomra, hogy ezt a játékot egyből az ellenjavallt játékok közé soroljam, vagy a ide, a party játékok közé. Sokaknak kedvence ez a keresztény tartalmú, kicsit "lelkizős" társasjáték, viszont az is gyakran előfordul, hogy pont a célközönség az, akinek nem tetszik ez a játék. Az én véleményem ezzel kapcsolatban a következő: játszható, de csak óvatosan! Az a jó, ha a játékvezető egy olyan lelkész, aki nagyon jól ismeri a csoport tagjait, és ezt figyelembe véve megszűri a kártyákat. Valamint 14 év alatti gyerekekkel ez nagyon nem ajánlott.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License