Két személyes, szerencse alapú társasjátékok

Kategória: Társasjátékok.

Ostábla (Backgammon)

A sakktáblák belsejében gyakran elforduló jópofa kockás szerencsejátékék, melyben a taktika is helyet kap. Ajánlott kicsiknek, nagyoknak egyaránt!

Can't Stop

Négy kockával dobunk, és azon a vonalon léphetünk előre, amilyen kombináció kijött, és eldönthetjük, hogy dobunk-e újra. Egyszerre ugyanis legfeljebb három figuránk lehet mozgásban, és ha olyat dobunk, amelyre nem tudunk lépni, akkor elveszítjük az összes addigi lépésünket. Ha lépünk, eldönthetjük, hogy melyik kombinációt választjuk a 3 lehetőség közül, mely döntés nagy ritkán nem triviális, így a lépek / nem lépek mellett itt is korlátozottan van döntési lehetőségünk. Remek, gyors, szórakoztató játék!

Bubblee Pop

Az égből potyogtatunk labdákat a játékterünkre, és ha kijön három egyforma vízszintesen vagy függőlegesen, egyrészt pontot kapunk, másrészt olyan műveletet hajthatunk végre, ami vagy rossz az ellenfelünknek vagy jó nekünk. Egész sok lépéslehetőségünk van egy-egy fordulóban. Könnyen tanulható, nem túl hosszú, remek játék!

Targi

A sztori sivatagi tuareg férfiakról, a Targikról szól, ám a játék mechanizmusában ez elég nehezen fedezhető fel. A játéktábla egy 3x3-as mátrixot alkot. A játék mechanizmusa a következő: felváltva leteszünk összesen 3-3 Targit a játéktér oldalára, ezzel elfoglalva egyrészt három oldalsó lapkát, másrészt kijelölve (általános esetben) két belső lapkát is. Mindegyik lapka vagy ad valamilyen anyagot, vagy az árát kifizetve a saját táblánkra tehetjük, ami egyrészt győzelmi pontokat ad, másrészt más előnyökhöz juttathat. Egyszerűsége ellenére igazi társasjáték fílingje van neki, egzakt ideig tart (max. 12 forduló), sok döntési lehetőség között választhatunk, a szerencse szerepe pedig nagyjából elfogadható. Jó szívvel ajánlom!

Elveszett városok

Az alapsztori itt az, hogy elveszett városok után kutatunk, viszont a játék mechanizmusának ehhez semmi köze. Öt, úgymond elveszett város van, öt különböző színnel, és a pakliban mindegyikhez van egy 2-től 10-ig terjedő, összesen tehát színenként 9 lap. Egyszerre 8 lap van a kezünkben, és amikor ránk kerül a sor, elkezdhetjük felfedezni az egyik elveszett várost, vagy folytathatjuk a feltárást úgy, hogy nagyobb lapot játszunk ki rá. Minél több és értékesebb lapot teszünk le egy-egy elveszett városhoz, annál több pontot kapunk érte, viszont minden elkezdett városért levonás jár. Ezen kívül vannak duplázó lapok, is, melyet csak legalulra lehet tenni. Feltárás helyett magára a táblára is helyezhetünk lapot, majd vagy húzunk a húzópakliból, vagy felveszünk egyet a legutóbb eldobottak közül. Mivel a legritkább esetben van a kezünkben a megfelelő lapsorozat, a játékban gyakorlatilag a jövendőbeli szerencsénkre fogadunk. Viszont egész sok döntési lehetőségünk van (a 8 közül bármely lapot bármikor kidobhatjuk + amit szabályosan le tudunk tenni (a játék legnagyobb részén a lapok többsége ilyen), azt letehetjük, ez a lépés után pedig vagy felhúzzuk tetszőleges színből a legfelsőt, vagy a húzópakliból húzunk), a hatalmas szerencsefaktor ellenére (hiszen végső soron kártyajátékról van szó) egész jól lehet taktikázni, ami igazán szerethetővé teszi ezt a játékot. Könnyen tanulható, egyszerű, gyors, pörgős játék, amit szintén jó szívvel ajánlok mindenkinek!

Jaipur

A játékban indiai kereskedők bőrébe bújva adunk-veszünk mindenféle értékes tárgyat. Minél előbb adjuk el, az annál értékesebb, de ha egyszerre többet adunk el, akkor bónuszt kapunk. Egy-egy lépésben akár tucatnyi döntési lehetőségünk van, de sok múlik a szerencsén is. Gyorsan tanulható, könnyed játék, remek grafikával, és a játék mechanizmusának itt már több köze van az alapsztorihoz is; ezt si jó szívvel ajánlom bárkinek!

Palago

Egy jópofa játék, mely érzésem szerint úgy jött létre, hogy előbb alkották meg a lapkákat, és ahhoz készítettek szabályt. A játékban lapkákat illesztünk egymáshoz. Könnyen tanulható, látványos; ezt a játékot is jó szívvel ajánlom!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License