Készségfejlesztő játékok

Kategória: Társasjátékok.

Ide azokat a játékokat sorolom, amelyekhez kell valamilyen készség és/vagy valamilyen készséget fejleszt. Ilyenek pl. a nyelvi kompetenciát igénylő játékok, a tárgyi tudást igénylő játékok, a reflex játékok, a memória játékok.

Set

Akárhány fővel játszható, egy pakli kártyás játék. Jó megfigyelő, mintafelismerő és kombinációs készségre van szükség az eredményes játékhoz, ill. a játék ezeket fejleszti. Mindegyik kártya különböző: 4 tulajdonsága van (szín, alak, kitöltöttség, darabszám), mindegyikből 3 lehetőség, tehát 81 lapból áll a pakli. Set az a három lap, ahol mind a 4 tulajdonságra igaz az, hogy vagy egyformák, vagy különbözőek. A feladat Set-eket találni. Gyors, pörgős játék, kis helyen elfér, így ajánlani tudom azoknak, akik nem ijednek meg attól, hogy ebben nincs szerencsefaktor.

Honfoglaló

A Honfoglaló egy magyar fejlesztésű klasszikus műveltségi vetélkedő. A weboldala, ahol online lehet játszani, ez: https://www.honfoglalo.hu/. Természetesen az eredményes játékhoz komoly lexikális tudásra van szükség, és e játék ezt fejleszti is. Hasznos időtöltés egy kicsit Honfoglalózni, akár online, akár társasjátékkal.

Scrabble

A Scrabble játék a szavakkal, így az eredményes játékhoz komoly szókincsre van szükség, egyúttal ezt a készséget fejleszti.

Rummikub

Sokban hasonlít a Scrabble-höz, itt is szavakat kell alkotni a felhúzott betűkből.

Halli Galli

Reflex játék: ha pontosan 5 egyforma gyümölcsöt tartalmaznak az asztalra dobott lapok, akkor az nyeri azt a fordulót, aki előbb rácsap a csengőre.

Make 'n' Break

Sebesség játék: színes építőkockákkal kell felépíteni a kihúzott lapon található alakzatot, majd új lapot húzni, és így tovább, egészen addig, amíg el nem fogy az idő. Mivel időre megy, természetesen jól kiszámolhatóan rövid ideig tart. Hátránya, hogy egyszerre csak egyvalaki játszik, a többi nézi.

Speed Cups

Mindegyik játékos kap 5 különböző színű poharat, és a kihúzott lapon szereplő sorrendbe kell minél gyorsabban rendezni. Ez is sebesség játék.

Quadro Color

Meg kell találni a nagy játéktáblán a kihúzott lapon található mintázatot. JUó megfigyelőkészségre van szükség, egyúttal a játék ezt fejleszti.

Arriba

Figyelem és reflex játék: ha két játékos elé ugyanolyan formájú lap kerül, akkor az nyeri a pontot, aki előbb elkapja az Arriba nevű kis oszlopot. Viszont sok a hasonló, ám nem ugyanolyan alakú lap, ezért a jó megfigyelőkészség is fontos ebben a játékban.

Duplex

A játékban adott betűket tartalmazó, adott kategóriájú szavakat kell alkotni.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License