Python gyerekeknek - bevezetés

Kategória: Python gyerekeknek.

Motiváció

Az anyag elkészítését az alábbiak motiválták:

Megszaporodtak tehát körülöttem a gyerekeket Pythonra oktató anyagok, amelyek engem is egy saját anyag elkészítésére inspirált.

Áttekintés

Az anyag két fő részből áll: az elsőben megismerkedünk a programozás szokásos alapelemeivel, amelyeket majd a másodikban egy űrhajós játék megvalósításakor használunk fel. Az űrhajós játék a Scratch tananyagok egyik kedvence, melyet egy viszonylag teljes formában itt láthatunk: https://scratch.mit.edu/projects/238821682/.

Telepítés

A Pythont kétféleképpen tudjuk programozni: vagy feltelepítjük magunknak, vagy valamilyen online oldalon programozzuk. Míg a Scratch esetén az online forma volt a javasolt, Python esetén inkább telepítsük fel magunknak.

A https://www.python.org/downloads/ oldalról tudjuk letölteni a Pythont. Az írás pillanatában a 3.9.1-es a legfrissebb, amit közvetlenül le tudunk tölteni innen: https://www.python.org/ftp/python/3.9.1/python-3.9.1-amd64.exe. Töltsük le, és telepítsük fel! Indítsuk el az IDLE (Python 3.9 64 bit) nevű programot! Ha mindent jól csináltunk, akkor egy ehhez hasonlót látunk:

Python 3.9.1 (tags/v3.9.1:1e5d33e, Dec  7 2020, 17:08:21) [MSC v.1927 64 bit (AMD64)] on win32
Type "help", "copyright", "credits" or "license()" for more information.
>>>

Online formában pl. ezen az oldalon tudunk Pythont programozni: https://repl.it/new/python3. Akik egy igazán "profi" integrált fejlesztő környezetet szeretnének használni, azoknak javaslom a PyCharm-ot, melynek közösségi (community) változata ingyen letölthető innen: https://www.jetbrains.com/pycharm/.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License