Paradoxonok

Fő kategória: matek.

Ide olyan feladatokat soroltam fel, amelyeknél a megoldás első hallásra igen meglepő. A paradoxon hatás tehát abban rejlik, hogy másra gondolunk mint a valóság.

Gyorsteszt

Tegyük fel, hogy van egy betegség, ami a világon egyenletesen elterjedt, és minden ezredik embert érinti. Van egy teszt, ami kimutatja a betegséget, és ez minden esetben 99% eséllyel ad helyes eredményt. Tehát akár azt mondja, hogy pozitív, akár azt, hogy negatív, a valószínűsége annak, hogy igazat mond, 99%. Egy pozitív teszt mekkora eséllyel jelent tényleges betegséget?

Járvány

Van egy járvány, minden ötszázadik ember beteg. Egy villamoson nyolcvanan utaznak. Mekkora az esélye annak, hogy van köztük legalább egy beteg?

Születésnap

Egy teremben van X ember. Mindenki bemondja a születési időpontját. Ha a teremben legalább 367 ember van, akkor 100% annak az esélye, hogy lesz két olyan ember, akiknek ugyanaz nap van a születésnapjuk. Egyetlen ember esetén nyilván 0. 2 ember esetén olyan 1/365. Vajon minimálisan hány embernek kell lennie a teremben ahhoz, hogy az esély elérje az 50%-ot?

Hajszálak száma

Budapesten van két ember, akinek pont ugyanannyi hajszála van? (A kopaszoktól eltekintve.)

Titkos angyal

Kisebb közösségekben (pl. egy iskolai osztályban) gyakran előfordul az a játék, hogy mindenki húz egy nevet, és a kihúzott személynek kell valamilyen titkos meglepetést készíteni. De vajon mekkora az esélye annak, hogy lesz olyan, aki magát húzza?

Fekete macska

Emlékszünk még Rózsa Gyuri vetélkedő játékára? Három, függönnyel eltakart ablak volt. Kettő mögött egy fekete plüssmacska volt, a harmadik mögött pedig egy ennél sokkal értékesebb ajándék. A játékos kiválasztott egy ablakot. Nem nyitották ki azonnal, hanem a játékvezető elhúzott egy másik függönyt, ahol biztos nem volt ajándék, és a játékosak még volt egy döntési lehetősége: marad az eredetileg választott ablak mellett, vagy megváltoztatja. Pusztán matematikailag mi a helyes stratégia: maradni, változtatni, vagy mindegy?

Távolság két ember között

Véletlenszerűen kiválasztunk egy embert a földön. Az a közvetlen ismerőseim 1 távolságra vannak tőlem (az ismerős alatt kölcsönös ismertséget feltételezünk), az ismerőseim ismerősei (akiket nem ismerek) 2 stb. akkor minimálisan körülbelül hány lépés távolságra van tőlem a kiválasztott ember?

0,99999…

A 0,99999… mennyivel kisebb mint 1?

Miből van több, páros számból vagy egész számból?

A páros számok: …, -6, -4, -2, 0, 2, 4, 6, …. Az egész számok: …, -6, -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, … Nyilvánvalóan kétszer annyi egész szám van mint páros szám. Vagy mégse?

Számjegyek előfordulása

Vegyük a következő játékot. Írjunk fel számokat ugyanarról a mennyiségről. Pl. vegyünk véletlenszerűen mondjuk ezer települést a világon, és írjuk fel a lakosainak a számát. Vagy menjünk be egy boltba, és írjuk fel az ott talált árakat (ez esetben értelemszerűen kerekítve, pl. a 299,95-öt 300-nak véve). Majd rendezzük 9 kupacba az így kapott számokat az első számjegye alapján. Milyen lesz az eloszlása ezeknek a kupacoknak?

Csőrepedés

Múltkor csőrepedés volt egy ismerősömnél. Kihívott egy embert, aki megoldotta a problémát. A kérdés: mi a valószínűbb: az, hogy a kihívott ember egy könyvelő, vagy az, hogy könyvelő és vízvezeték szerelő?

Bertrand doboza

Van három dobozunk, mindhárom két részből áll. Összesen tehát 6 rész van. Mindegyik részben arany vagy ezüst van, a következő eloszlásban:

  • Az első dobozban két arany van.
  • A másodikban egy arany és egy ezüst.
  • A harmadikban két ezüst.

Kihúzunk egy tetszőleges dobozt, azon belül kinyitjuk tetszőlegesen az egyik felét, és azt látjuk, hogy ott egy arany van. Mekkora eséllyel lesz a másik fele is arany?

Testvérek

Kovácséknak van két gyerekük, az idősebbik fiú. Mekkora eséllyel fiú a fiatalabb?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik fiú. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik egy olyan fiú, aki hétfőn született. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik egy olyan fiú, akinek a neve Gusztáv. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Harmonikus sorozat

Ha megesszük egy tábla csoki felét, majd a maradék felét és így tovább, akkor a csoki "sose fogy el". Matematikailag felírva:

$\frac{1}{2} + \frac{1}{4} + \frac{1}{8} + … = 1$

(Elméletben is: valójában a végtelenben "elfogy".) De vajon mennyi lesz a következő sorozat végeredménye?

$\frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + \frac{1}{5} + \frac{1}{6} + …$

Vajon a barátaink népszerűbbek mint mi?

Gyakran érezzük azt, hogy mintha nekünk fontosabbak lennének a barátaink, mint mi őnekik. Ez vajon így van?

A három halálraítélt

Van három halálraítélt: A, B és C, akik közül egy valakinek a kormányzó megkegyelmezett, de kettőt ki fognak végezni. A börtönőr tudja, hogy ki kapott kegyelmet, de nem mondhatja meg neki. Az egyik elítélt megkéri a börtönőrt a következőre: mondja meg, hogy a másik kettő közül kit fognak biztosan kivégezni. Ha mindkettőt (tehát ő maga az, aki kegyelmet kap), akkor fej vagy írással válasszon egyet véletlenszerűen. A börtönőr azt mondja, hogy a B rabot ki fogják végezni. Az elítélt így okoskodik: az ő esélye a menekülésre eredetileg 1/3 volt, de ezzel felment 1/2-re, mert vagy ő menekül meg, vagy a C.

Vajon jól gondolkodott? Ettől az információtól tényleg megnőtt az esélye a túlélésre?

Százalékszámítás

Segédeszköz nélkül számold ki összesen 10 másodpercen belül az alábbiakat:

  • 75-nek a 4%-a
  • 50-nek a 18%-a
  • 25-nek a 64%-a

Erősebb kocka

Tegyük fel, hogy a dobókockákon nem 1-től 6-ig vannak számok, hanem tetszőleges pozitív egész lehet. Egy dobókockát erősebbnek mondunk egy másiknál, ha azzal nagyobb eséllyel dobunk magasabb értéket. Pl. ha az egyik kockán 1, 1, 3, 3, 5, 5, míg a másikon 2, 2, 4, 4, 6, 6 számok szerepelnek, akkor a második nyilvánvalóan jobb, mint az első, mert 2/3 eséllyel dobunk azzal nagyobbat mint a másikkal.

Azt gondolnánk, hogy a kockák egyértelmű erősorrendbe helyezhetőek. De ez tényleg így van?

A pozitív egész számok összege

Mekkora a pozitív egész számok összege? Nyilván végtelen. És ha azt mondom, hogy $-\frac{1}{12}$?

Fekete hollók

Induljunk ki a következő állításból: minden holló fekete. Ha látunk egy fekete hollót, akkor az megerősít bennünket az állítás igazságtartalmában. Viszont az állítás logikailag ekvivalens azzal, hogy minden nem fekete dolog nem holló. Az előzőekből logikusan az is következik, hogy ha látunk egy nem fekete dolgot, ami nem holló, például egy zöld almát, az megerősíti azt az állítást, hogy minden holló fekete.

Piros almák, zöld almák

Egy áruházlánc piros és zöld almákat árul. Kezdetben mindkét fajtából 1000 darab van, és ugyanolyan egységáron kínálják. A nap végére a piros almák 65%-át és a zöld almák 45%-át sikerült eladni. A esetet részletesen megvizsgálva arra jutottak, hogy a zöld alma lényegesen jobban fogyott mint a piros alma. Hogyan lehetséges ez?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License