Matek feladatok 6

Kategória: Matek feladatok.

Csőrepedés

Múltkor csőrepedés volt egy ismerősömnél. Kihívott egy embert, aki megoldotta a problémát. A kérdés: mi a valószínűbb: az, hogy a kihívott ember egy könyvelő, vagy az, hogy könyvelő és vízvezeték szerelő?

Bertrand doboza

Van három dobozunk, mindhárom két részből áll. Összesen tehát 6 rész van. Mindegyik részben arany vagy ezüst van, a következő eloszlásban:

  • Az első dobozban két arany van.
  • A másodikban egy arany és egy ezüst.
  • A harmadikban két ezüst.

Kihúzunk egy tetszőleges dobozt, azon belül kinyitjuk tetszőlegesen az egyik felét, és azt látjuk, hogy ott egy arany van. Mekkora eséllyel lesz a másik fele is arany?

Testvérek

Kovácséknak van két gyerekük, az idősebbik fiú. Mekkora eséllyel fiú a fiatalabb?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik fiú. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik egy olyan fiú, aki hétfőn született. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Kovácséknak van két gyerekük, közülük legalább az egyik egy olyan fiú, akinek a neve Gusztáv. Mekkora eséllyel fiú a másik?

Harmonikus sorozat

Ha megesszük egy tábla csoki felét, majd a maradék felét és így tovább, akkor a csoki "sose fogy el". Matematikailag felírva:

$\frac{1}{2} + \frac{1}{4} + \frac{1}{8} + … = 1$

(Elméletben is: valójában a végtelenben "elfogy".) De vajon mennyi lesz a következő sorozat végeredménye?

$\frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + \frac{1}{5} + \frac{1}{6} + …$

Vajon a barátaink népszerűbbek mint mi?

Gyakran érezzük azt, hogy mintha nekünk fontosabbak lennének a barátaink, mint mi őnekik. Ez vajon így van?

A három halálraítélt

Van három halálraítélt: A, B és C, akik közül egy valakinek a kormányzó megkegyelmezett, de kettőt ki fognak végezni. A börtönőr tudja, hogy ki kapott kegyelmet, de nem mondhatja meg neki. Az egyik elítélt megkéri a börtönőrt a következőre: mondja meg, hogy a másik kettő közül kit fognak biztosan kivégezni. Ha mindkettőt (tehát ő maga az, aki kegyelmet kap), akkor fej vagy írással válasszon egyet véletlenszerűen. A börtönőr azt mondja, hogy a B rabot ki fogják végezni. Az elítélt így okoskodik: az ő esélye a menekülésre eredetileg 1/3 volt, de ezzel felment 1/2-re, mert vagy ő menekül meg, vagy a C.

Vajon jól gondolkodott? Ettől az információtól tényleg megnőtt az esélye a túlélésre?

Százalékszámítás

Segédeszköz nélkül számold ki összesen 10 másodpercen belül az alábbiakat:

  • 75-nek a 4%-a
  • 50-nek a 18%-a
  • 25-nek a 64%-a

Erősebb kocka

Tegyük fel, hogy a dobókockákon nem 1-től 6-ig vannak számok, hanem tetszőleges pozitív egész lehet. Egy dobókockát erősebbnek mondunk egy másiknál, ha azzal nagyobb eséllyel dobunk magasabb értéket. Pl. ha az egyik kockán 1, 1, 3, 3, 5, 5, míg a másikon 2, 2, 4, 4, 6, 6 számok szerepelnek, akkor a második nyilvánvalóan jobb, mint az első, mert 2/3 eséllyel dobunk azzal nagyobbat mint a másikkal.

Azt gondolnánk, hogy a kockák egyértelmű erősorrendbe helyezhetőek. De ez tényleg így van?

A pozitív egész számok összege

Mekkora a pozitív egész számok összege? Nyilván végtelen. És ha azt mondom, hogy $-\frac{1}{12}$?

Fekete hollók

Induljunk ki a következő állításból: minden holló fekete. Ha látunk egy fekete hollót, akkor az megerősít bennünket az állítás igazságtartalmában. Viszont az állítás logikailag ekvivalens azzal, hogy minden nem fekete dolog nem holló. Az előzőekből logikusan az is következik, hogy ha látunk egy nem fekete dolgot, ami nem holló, például egy zöld almát, az megerősíti azt az állítást, hogy minden holló fekete.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License