Matek feladatok 4

Kategória: Matek feladatok.

Csak igen barkochba

András gondol egy számra 1-től 20-ig. Balázs barkochba kérdéseket tesz fel. A válaszokat csak Csaba kapja meg (a kérdéssel együtt), de csak akkor, ha a válasz igen. Milyen stratégiát érdemes Bálintnak követnie, hogy a lehető legkevesebb kérdést tegye fel, és Csaba biztos kitalálja? (Balázs és Csaba egyáltalán nem kommunikálhatnak. További megszorítás a feladat körbejárása részben.)

Kincs

Kalandozásaid során megtaláltad az ősi alvilági kincset: 100 darab érme, mindegyiknek az egyik oldala aranyból a másik oldala ezüstből van. A kincs őrzője viszont nem enged el téged, amíg meg nem oldod a rejtvényét. Az érméket két kupacba kell szervezned úgy, hogy mindkét kupacban egyenlő számú érme legyen az ezüst oldalával fölfelé. Hogy ne legyen olyan könnyű dolgod, a fáklyák kialszanak, szóval mindezt sötétben kell megtenned.

 • Az egyetlen dolog amire emlékszel, hogy kezdetben 20 érme volt az ezüst oldallal fölfelé.
 • A kupacok méretének nem kell megegyezni.
 • Az érméket megfordíthatod.

Hogyan oldod meg a rejtvényt?

Szobák

Egy királylány egy 100 szobás kastélyban él, melyben a szobák egymás mellett vannak sorban. Minden éjjel, pontban éjfélkor kilép a szobából, és átmegy valamelyik mellette levőbe, majd ott tölti a következő 24 órát.
A királyfi meg szeretné találni a királylányt. Ehhez minden délben benyithat egy véletlenszerűen kiválasztott szobába, de naponta csak egybe.
Milyen stratégiát alkalmazzon a királyfi, hogy egy éven belül biztosan megtalálja a királylányt?

Szabadulás a börtönből

Van egy börtön, benne 100 jó magaviseletű rabbal, akiknek esélyt adnak az azonnali szabadulására, a következő formában. Mindegyik rabnak van egy száma 1-től 100-ig. Van egy szoba 100 darab sorba rendezett dobozzal, melyekben számok vannak összekeverve 1-től 100-ig.
A rabok egyesével bemennek, egyszerre egy. Egy adott rab kiválaszthat 50 dobozt. Ha közte van a saját száma, akkor nyert, ha nincs, akkor vesztett. (Nem nehéz belátni: akárhogy is választ, 50% esélye van arra, hogy nyerjen, és 50%, hogy veszítsen.) Mielőtt kimegy, pontosan úgyanúgy kell visszatennie a dobozokat, ahogy találta, és semmilyen módon nem kommunikálhat a többiekkel a későbbiekben.
Mind a 100 rab bemegy egyesével. A rabok akkor szabadulnak, ha mindenki nyert, azaz mindenkinek sikerült a saját sorszámát is kiválasztania. Ha csak egyvalaki veszít, akkor mindenki marad a börtönben. (Itt nem nehéz belátni, hogy ha mindenki véletlenszerűen választ dobozt, akkor 2 rab után 25%, 3 rab után 12,5% stb. esélyük van a szabadulásra, 100 rab után gyakorlatilag nulla.)
Tehát miután kijöttek, nem kommunikálhatnak, de mielőtt bemennek, megbeszélhetnek egy stratégiát. A kérdés: milyen stratégiát válasszanak ahhoz, hogy elérje a nyerési esélyük a 30%-ot?

Hogyan változik a nyerési esély a rabok számnak növelésével?

Tegyük fel, hogy egy jóakaró esély kap arra, hogy kinyithatja az összes dobozt, és felcserélhet kettőt. Mit tegyen, hogy növelje a nyerési esélyeket?

Tegyük fel, hogy egy rosszakaró úgy változtatja a dobozok tartalmát, hogy legyen benne 50-nél hosszabb ciklus. Mit tehetnek ez esetben a rabok?

Hűtlenség

Van egy falu, ahol 50 házaspár él. A következőket tudjuk:

 • Mindenki minden vasárnap ott van a templomban, és mindenki rendszeresen gyón.
 • Minden asszony megcsalja a férjét.
 • A megcsalást mindenki tökéletes titokban tartja a házastársa előtt.
 • Viszont mindenki mindenki másról tudja, hogy a többi feleség megcsalja a férjét.
 • A faluban az a szokás, hogy ha egy férj rájön arra, hogy a felesége megcsalja, akkor a következő vasárnapi szentmisén kiáll az oltár elé, és nyilvánosan kijelenti, hogy őt megcsalják.
 • Ez fordítva nem igaz.
 • Ilyen viszont az elmúlt időszakban nem történt, mivel az összes asszony tökéletes titokban tartja a dolgot.
 • A pap mindenről tud, mivel mindenki rendszeresen gyón.

A papot zavarják a romlott erkölcsi közállapotok, de nem tehet semmit, mivel őt köti a gyónási titoktartás. Egyszer viszont úgy dönt, hogy a vasárnapi prédikációban kijelenti: a faluban van házasságtörés. Ezzel mit ér el?

Lovagok és lókötők

Egy szigeten lovagok és lókötők élnek. A lovagok mindig igazat mondanak, a lókötők mindig hazudnak. Találkozunk két emberrel. Odalépünk az egyikhez és megkérdezzük:
- A mellett álló lókötő?
A választ odasúgja a mellette állónak. Megkérdezzük a mellette állót:
- Azt súgta, hogy igen?
- Nem.
Tudjuk-e ebből bármelyikükről biztosan, hogy lovag vagy lókötő?

Most 11-en vannak a szigeten, egy sorban állva. Az elsőről nem tudunk semmit, a maradék tízről pedig azt tudjuk, hogy fele lovag, fele lókötő. Odalépünk az elsőhöz?
- Ha megkérdezném, hogy lovag vagy-e, az lenne a válaszod, hogy igen?
A választ a sorban következőnek súgja. Odalépünk a következőhöz és megkérdezzük:
- Azt súgta, hogy igen?
A választ tovább súgja, és mi tovább megyünk, egészen a sorban 11. emberig. Az utolsó ember válasza:
- Igen.
Az első ember lovag vagy lókötő?

10 emberből nem tudjuk, hogy mennyi a lovag és mennyi a lókötő. Az emberek sorban ezt mondják:
- Közülünk legalább egyvalaki lókötő.
- Közülünk legalább ketten lókötők.
- Közülünk legalább hárman lókötők.
- Közülünk legalább négyen lókötők.
- Közülünk legalább öten lókötők.
- Közülünk legalább hatan lókötők.
- Közülünk legalább heten lókötők.
- Közülünk legalább nyolcan lókötők.
- Közülünk legalább kilencen lókötők.
- Közülünk legalább tízen lókötők.
Hány lovag és hány lókötő van?

Repülőút

Egy repülőre 440 utas fér fel, és egy adott járaton telt ház van. Az elsőként felszálló utas elveszítette a beszállókártyáját, így véletlenszerűen választ egy helyet, ahova leül. A többi utas mindegyike megpróbál a saját helyére leülni. Ha már foglalt, akkor ugyancsak véletlenszerűen választ a szabad helyek közül. Mekkora annak az esélye, hogy az utolsóként felszálló utas pont a saját eredeti helyét foglalja el?

Pénz

Egy gép felajánl neked véletlenszerűen egy 0 és 10.000 Ft közötti összeget (a véletlen szám eloszlása folytonos egyenletes). Ha elfogadod, akkor a gépet soha többé nem látod. Ha nem fogadod el, akkor legközelebb (ami pár hónap múlva lesz) ismét felkínál egy összeget ugyanebből az intervallumból, és akkor is ugyanez lesz a döntési lehetőséged.
A mai pénz természetesen értékesebb, mint a jövőbeli. A szorzó legyen 0,9: a következő 10.000 Ft annyit ér, mint ma 9000 Ft, a kettővel ez utáni 10.000 Ft annyit ér, mint ma 8100 Ft stb.
Maximalizálni szeretnéd a nyereségedet. Milyen stratégiát érdemes alkalmaznod? Hány forinttól érdemes elfogadnod az első alkalommal? Mennyitől a második alkalommal?

Hunyadi és a törökök

Mehemed szultán ostromolja a várat, Hunyadi védekezik. A törökök egy lépcsőn haladnak felfelé, minden lépésben minden katona egy lépcsőfokot. Mehemed taktikája az, hogy minden lépésben kettéosztja a katonáit. Hunyadi tetszése szerint kiválasztja az egyik ellenséges csoportot, és ott mindenkit lekaszabol, viszont a másik csoport érintetlen marad. A törökök akkor győznek, ha legalább egy katonájuk felér a legfelső lépcsőfokra. Hunyadi akkor győz, ha minden támadó török katona meghal.

A támadás adott konfigurációból indul, pl. 0, 1, 1, 3, 2, 4 ami azt jelenti, hogy a legfelső (Mehemed számára nyerő) szinten 0 katona van, az másodikon és a harmadikon 1-1, a negyediken 3 stb.

Mi a legjobb stratégiája Mehemednek és mi Hunyadinak? Mikor van Mehemednek és mikor Hunyadinak nyerési stratégiája?

Logaritmus szorzat

Mennyi lesz a következő szorzat eredménye?

$\log_23\cdot\log_34\cdot\log_45\cdot\dots\cdot\log_{1023}1024$

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License