Matek feladatok 2

Kategória: Matek feladatok.

Két fej egymás után

Egy szabályos érmével játszunk fej vagy írás játékot. Akkor állunk meg, ha kétszer egymás után fejet dobtunk. Mekkora a dobások várható száma?

Baktériumok

Van egy baktérium faj, melynek egyedei 25% eséllyel meghalnak, 75% eséllyel osztódnak. Kettő darab ilyen baktériummal indul a kolónia. Mekkora eséllyel halnak ki?

Kinder tojás

Tegyük fel, hogy a Kinder tojásban négyféle játék van, egyforma előfordulási valószínűséggel. Elhatározzuk, hogy egyesével vásárolunk addig, amíg mind a 4 ki nem gyűlik. Várhatóan hány Kinder tojást kell venni?

Kétfejű érme

Van tíz darab érménk: kilenc normális, egy kétfejű. Véletlenszerűen kiválasztunk egy érmét, dobunk vele háromszor, és mindhárom esetben fej az eredmény. Mekkora eséllyel választottuk a kétfejű érmét?

Párbaj

Hárman párbajoznak a következő formában. Sorban lőnek, nem egyszerre. $A$$B$-re, $B$$C$-re és $C$$A$-ra. Ha valaki eltalálja a másikat, akkor a kör folytatódik, tehát ha mondjuk $A$ eltalálja $B$-t, akkor a következő lépésben $C$$A$-ra. Az $A$ és a $C$ találati esélye $50\%$, a $B$$75\%$. A párbaj akkor ér véget, ha már csak egy valaki maradt talpon. $A$ kezd. Mekkora eséllyel nyeri $A$ a párbajt?$\DeclareMathOperator{\nyer}{nyer}\DeclareMathOperator{\kezd}{kezd}\DeclareMathOperator{\halott}{halott}\DeclareMathOperator{\mindenki}{mindenki}\DeclareMathOperator{\el}{\acute{e}l}$

Kockadobás

Egy szabályos hat oldalú dobókockával dobunk. Annyi tábla csokoládét kapunk, amennyi a dobás eredménye. Ha a dobás eredményével elégedetlenek vagyunk, akkor újra dobhatjuk a kockát, de legfeljebb háromszor dobhatunk összesen. Az újradobás kockázatos: ha kisebbet dobunk, akkor is a új dobás az érvényes.
Milyen stratégiával tudjuk maximalizálni a nyereséget, és hány tábla csoki a várható nyeremény?

Repülőgép

Van egy 440 férőhelyes repülőgép 440 utassal. Az elsőnek felszálló utas elveszítette a beszállókártyáját, és véletlenszerűen elfoglal egy ülőhelyet. A továbbiakban ha az éppen felszálló utasnak még szabad az ülőhelye, akkor oda ül, egyébként ő is választ véletlenszerűen egy még szabadon levő ülőhelyet.
Az utolsónak felszálló utas mekkora eséllyel találja szabadon a saját ülőhelyét?

Dzsinn

Találunk egy csodalámpát, megdörgöljük, megjelenik a dzsinn, mond egy 0 és 100 közötti egyenletes eloszlású véletlen számot, és felkínálja, hogy ad annyi kuvaiti dinárt, amennyi a mondott szám. Egészen pontosan két döntési lehetőséget kínál számunkra:

  1. Elfogadjuk a pénzt. Ez esetben a dzsinn csodalámpástul örökre eltűnik.
  2. Nem fogadjuk el a pénzt. Ez esetben egy évre eltűnik, majd utána ismét megjelenik, és felkínálja ugyanezt, természetesen egy másik 0 és 100 közötti véletlen számmal.

Nincs maximálva az újbóli ajánlatok száma, tetszőlegesen játszhatjuk ezt akármeddig. Mi nyilván maximalizálni szeretnénk a nyereséget: nem kis pénzről van szó (100 kuvaiti dinár jelen árfolyamon közel százezer forintot ér). Ugyanakkor a mai pénz számunkra értékesebb, mint a jövőbeli, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap. Tegyük fel, hogy van egy belső 90%-os szorzónk: 100 dinár egy év múlva számunkra annyit ér, mint ma 90; 100 dinár két év múlva annyit ér, mint ma 81 stb. Kicsit formálisabban fogalmazva: a két év múlva megkapott 100 dinár jelenértéke számunkra 81 dinár.

Gondolkodunk az ajánlaton. Elsőként a következő stratégiák jutnak eszünkbe:

  • Bármit mond, azt elfogadjuk: a várható nyereségünk ez esetben 50 dinár lesz.
  • Most 50 dinár felett elfogadjuk az ajánlatot, jövőre pedig bármit mond, elfogadjuk: a nyereségünk várható jelenértéke $0,5\cdot 75 + 0,5\cdot 0,9\cdot 50 = 60$ dinár.

A legjobb stratégiánk szerint mennyi a nyereség várható jelenértéke? Milyen stratégiával tudjuk ezt elérni? Pl. most azonnal hány dinár felett érdemes elfogadnunk a dzsinn ajánlatát? Jövőre? Két év múlva?

Interjú

Egy titkárnői álláshirdetésre hárman jelentkeznek. Közöttük egyértelmű a sorrend, hogy ki lenne a legjobb titkárnő, és ez már az interjún kiderül. A főnök egyszerre egy valakit hallgat meg. Viszont ez az interjúzási folyamat teljesen speciális, a főnöknek ugyanis azonnal döntenie kell, hogy az éppen interjúztatott jelöltet felveszi-e vagy sem. (Mindhárom jelölt, ha ajánlatot kap, automatikusan elfogadja.) Tehát pl. ha a főnök az első jelöltet visszautasítja, akkor a második jelölt meghallgatása után (amikor egyértelmű, hogy melyik a jobb) nem hívhatja vissza az elsőt, hogy mégis őt venné fel. Ha a második jelölt meghallgatása után ajánlatot ad neki, akkor a harmadik jelölt meghallgatására nem kerül sor (bár lehet, hogy ő lenne a legalkalmasabb).
A főnöknek milyen interjúzási stratégiát kell alkalmaznia ahhoz, hogy maximalizálja annak esélyét, hogy a legjobb jelöltet válassza? Mekkora ez az esély?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License