Matek feladatok 1

Kategória: Matek feladatok.

Téglalapok száma a sakktáblán

Számoljuk meg azt, hogy hány téglalap van a sakktáblán!

Sakktábla lefedése dominókkal

Egy sakktábla tetszőleges átlójából vegyünk el két mezőt. Az így megmaradt sakktáblát le tudjuk-e fedni szabályos dominókkal, hézagmentesen?

Zsinór égetése

Van két zsinórunk, melyeket ha meggyújtunk, nem lineárisan fél-fél óra alatt égnek el. Hogyan tudunk kimérni velük 45 percet?

Hogyan mérünk ki 45 percet úgy, hogy a zsinórok egy óra alatt égnek el?

A légy által megtett út

Van két vonat, az egyik 50 km/h, a másik 70 km/h sebességgel halad egymás felé. A vonatok 120 km-re vannak egymástól. Egy légy elindul a gyorsabb vonat felől a rövidebb vonat felé. Amikor eléri a lassúbb vonatot megfordul a gyorsabb vonat felé, és így tesz egészen az ütközésig. A légy sebessége 100 km/h. Mennyi utat tesz meg összesen a légy?

Almák és narancsok

Van három láda: az egyikben 10 darab alma, a másikban 10 darab narancs, a harmadikban pedig vegyesen 5-5 darab alma ill. narancs van. Mindhárom ládán van egy-egy címke: az egyiken egy alma, a másikon egy narancs, a harmadikon pedig egy alma és egy narancs. Csakhogy a címkék felcserélődtek: mindegyik ládán rossz címke van. A feladat az, hogy a címkét áthelyezzük a megfelelő ládára. Ehhez tetszőleges számú mintavételezést hajthatunk végre. Legalább hány mintavételezésre van szükség ahhoz, hogy biztosan meg tudjuk állapítani, melyik címkét melyik ládára kell tenni?

12 golyó

Van 12 golyó. Ezek közül 11 ugyanakkora tömegű, a 12. tömege pedig egy picit eltér a többitől, de azt nem tudjuk, hogy több, vagy kevesebb. A feladat annak meghatározása, hogy melyik golyó az eltérő, és milyen irányba. Egy kétkarú mérleg segítségével tetszőleges számú mérést végezhetünk. Mennyi a minimális mérésszám, és milyen módszerrel hajtsuk végre a méréseket?

A feladatot próbáljuk meg megoldani ugyanennyi lépésszámmal úgy, hogy előre megadjuk a méréseket, és a három mérés eredményéből határozzuk meg az eredményt!

Cukorkák

Van 3 csomag cukorkánk. Legalább az egyikben 4 grammosak a cukorkák, s legalább az egyikben 5 grammosak. Ezen kívül van egy szuper pontos mérlegünk. Egyetlen méréssel hogyan állapítjuk meg, hogy melyik csomagban hány grammosak a cukorkák?

Érmék

Van 500 darab egydollárosunk, és ezzel 1-től 500 dollárig tetszőleges összeget ki tudunk fizetni. Viszont a magasabb összegeket elég hosszadalmas kiszámolni, ezért elhatározzuk, hogy bezacskózzuk, és a zacskóra ráírjuk, hogy hány darab egy dolláros van benne. Minimálisan hány darab zacskóra van szükség ahhoz, hogy továbbra is tetszőleges összeget ki tudjunk fizetni (a zacskód felbontása nélkül)?

Kockadobós játék

Aladár és Bála a következőt játsszák: egymás után dobnak egy szabályos 6 oldalú dobókockával, és az nyer, aki előbb hatost dob. Aladár kezd. Mekkora eséllyel nyer?

Nyeremény eldöntése kockadobással

Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende, Hapci és Kuka egyetlen dobókocka segítségével ki szeretné sorsolni, hogy kié legyen valamilyen nyeremény. Tudor a következőt javasolja:

  • Dobjunk háromszor a dobókockával. Az első körben Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende vagy Hapci kapjon a dobástól függően 1 pontot. A második körben Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende vagy Kuka kapjon pontot. A harmadik körben 1-től 4-ig senki se kapjon pontot, 5-ös esetén Hapci, 6-os esetén pedig Kuka kapjon. Így tehát mindenki pontosan kettő dobásban szerezhet pontot, ugyanakkora eséllyel. A végén az nyer, akinek a legtöbb pontja van. Pontegyezőség esetén egy negyedik dobással döntsünk.

A javaslatot először mindenki elfogadja, viszont valaki azt mondja, hogy neki ez így mégse jó. Ki volt az, és miért?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License