Matek feladatok

Fő kategória: matek.

Néhány gyűjtemény, ahonnan én is szemezgettem:

Téglalapok száma a sakktáblán

Számoljuk meg azt, hogy hány téglalap van a sakktáblán!

Sakktábla lefedése dominókkal

Egy sakktábla tetszőleges átlójából vegyünk el két mezőt. Az így megmaradt sakktáblát le tudjuk-e fedni szabályos dominókkal, hézagmentesen?

Zsinór égetése

Van két zsinórunk, melyeket ha meggyújtunk, nem lineárisan fél-fél óra égnek el. Hogyan tudunk kimérni velük 45 percet?

A légy által megtett út

Van két vonat, az egyik 50 km/h, a másik 70 km/h sebességgel halad egymás felé. A vonatok 120 km-re vannak egymástól. Egy légy elindul a gyorsabb vonat felől a rövidebb vonat felé. Amikor eléri a lassúbb vonatot megfordul a gyorsabb vonat felé, és így tesz egészen az ütközésig. A légy sebessége 100 km/h. Mennyi utat tesz meg összesen a légy?

Almák és narancsok

Van három láda: az egyikben 10 darab alma, a másikban 10 darab narancs, a harmadikban pedig vegyesen 5-5 darab alma ill. narancs van. Mindhárom ládán van egy-egy címke: az egyiken egy alma, a másikon egy narancs, a harmadikon pedig egy alma és egy narancs. Csakhogy a címkék felcserélődtek: mindegyik ládán rossz címke van. A feladat az, hogy a címkét áthelyezzük a megfelelő ládára. Ehhez tetszőleges számú mintavételezést hajthatunk végre. Legalább hány mintavételezésre van szükség ahhoz, hogy biztosan meg tudjuk állapítani, melyik címkét melyik ládára kell tenni?

12 golyó

Van 12 golyó. Ezek közül 11 ugyanakkora tömegű, a 12. tömege pedig egy picit eltér a többitől, de azt nem tudjuk, hogy több, vagy kevesebb. A feladat annak meghatározása, hogy melyik golyó az eltérő, és milyen irányba. Egy kétkarú mérleg segítségével tetszőleges számú mérést végezhetünk. Mennyi a minimális mérésszám, és milyen módszerrel hajtsuk végre a méréseket?

A feladatot próbáljuk meg megoldani ugyanennyi lépésszámmal úgy, hogy előre megadjuk a méréseket, és a három mérés eredményéből határozzuk meg az eredményt!

Cukorkák

Van 3 csomag cukorkánk. Legalább az egyikben 4 grammosak a cukorkák, s legalább az egyikben 5 grammosak. Ezen kívül van egy szuper pontos mérlegünk. Egyetlen méréssel hogyan állapítjuk meg, hogy melyik csomagban hány grammosak a cukorkák?

Érmék

Van 500 darab egydollárosunk, és ezzel 1-től 500 dollárig tetszőleges összeget ki tudunk fizetni. Viszont a magasabb összegeket elég hosszadalmas kiszámolni, ezért elhatározzuk, hogy bezacskózzuk, és a zacskóra ráírjuk, hogy hány darab egy dolláros van benne. Minimálisan hány darab zacskóra van szükség ahhoz, hogy továbbra is tetszőleges összeget ki tudjunk fizetni (a zacskód felbontása nélkül)?

Kockadobós játék

Aladár és Bála a következőt játsszák: egymás után dobnak egy szabályos 6 oldalú dobókockával, és az nyer, aki előbb hatost dob. Aladár kezd. Mekkora eséllyel nyer?

Nyeremény eldöntése kockadobással

Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende, Hapci és Kuka egyetlen dobókocka segítségével ki szeretné sorsolni, hogy kié legyen valamilyen nyeremény. Tudor a következőt javasolja:

 • Dobjunk háromszor a dobókockával. Az első körben Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende vagy Hapci kapjon a dobástól függően 1 pontot. A második körben Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende vagy Kuka kapjon pontot. A harmadik körben 1-től 4-ig senki se kapjon pontot, 5-ös esetén Hapci, 6-os esetén pedig Kuka kapjon. Így tehát mindenki pontosan kettő dobásban szerezhet pontot, ugyanakkora eséllyel. A végén az nyer, akinek a legtöbb pontja van. Pontegyezőség esetén egy negyedik dobással döntsünk.

A javaslatot először mindenki elfogadja, viszont valaki azt mondja, hogy neki ez így mégse jó. Ki volt az, és miért?

Két fej egymás után

Egy szabályos érmével játszunk fej vagy írás játékot. Akkor állunk meg, ha kétszer egymás után fejet dobtunk. Mekkora a dobások várható száma?

Baktériumok

Van egy baktérium faj, melynek egyedei 25% eséllyel meghalnak, 75% eséllyel osztódnak. Kettő darab ilyen baktériummal indul a kolónia. Mekkora eséllyel halnak ki?

Kinder tojás

Tegyük fel, hogy a Kinder tojásban négyféle játék van, egyforma előfordulási valószínűséggel. Elhatározzuk, hogy egyesével vásárolunk addig, amíg mind a 4 ki nem gyűlik. Várhatóan hány Kinder tojást kell venni?

Kétfejű érme

Van tíz darab érménk: kilenc normális, egy kétfejű. Véletlenszerűen kiválasztunk egy érmét, dobunk vele háromszor, és mindhárom esetben fej az eredmény. Mekkora eséllyel választottuk a kétfejű érmét?

Párbaj

Hárman párbajoznak a következő formában. Sorban lőnek, nem egyszerre. $A$$B$-re, $B$$C$-re és $C$$A$-ra. Ha valaki eltalálja a másikat, akkor a kör folytatódik, tehát ha mondjuk $A$ eltalálja $B$-t, akkor a következő lépésben $C$$A$-ra. Az $A$ és a $C$ találati esélye $50\%$, a $B$$75\%$. A párbaj akkor ér véget, ha már csak egy valaki maradt talpon. $A$ kezd. Mekkora eséllyel nyeri $A$ a párbajt?$\DeclareMathOperator{\nyer}{nyer}\DeclareMathOperator{\kezd}{kezd}\DeclareMathOperator{\halott}{halott}\DeclareMathOperator{\mindenki}{mindenki}\DeclareMathOperator{\el}{\acute{e}l}$

Kockadobás

Egy szabályos hat oldalú dobókockával dobunk. Annyi tábla csokoládét kapunk, amennyi a dobás eredménye. Ha a dobás eredményével elégedetlenek vagyunk, akkor újra dobhatjuk a kockát, de legfeljebb háromszor dobhatunk összesen. Az újradobás kockázatos: ha kisebbet dobunk, akkor is a új dobás az érvényes.
Milyen stratégiával tudjuk maximalizálni a nyereséget, és hány tábla csoki a várható nyeremény?

Repülőgép

Van egy 440 férőhelyes repülőgép 440 utassal. Az elsőnek felszálló utas elveszítette a beszállókártyáját, és véletlenszerűen elfoglal egy ülőhelyet. A továbbiakban ha az éppen felszálló utasnak még szabad az ülőhelye, akkor oda ül, egyébként ő is választ véletlenszerűen egy még szabadon levő ülőhelyet.
Az utolsónak felszálló utas mekkora eséllyel találja szabadon a saját ülőhelyét?

Dzsinn

Találunk egy csodalámpát, megdörgöljük, megjelenik a dzsinn, mond egy 0 és 100 közötti egyenletes eloszlású véletlen számot, és felkínálja, hogy ad annyi kuvaiti dinárt, amennyi a mondott szám. Egészen pontosan két döntési lehetőséget kínál számunkra:

 1. Elfogadjuk a pénzt. Ez esetben a dzsinn csodalámpástul örökre eltűnik.
 2. Nem fogadjuk el a pénzt. Ez esetben egy évre eltűnik, majd utána ismét megjelenik, és felkínálja ugyanezt, természetesen egy másik 0 és 100 közötti véletlen számmal.

Nincs maximálva az újbóli ajánlatok száma, tetszőlegesen játszhatjuk ezt akármeddig. Mi nyilván maximalizálni szeretnénk a nyereséget: nem kis pénzről van szó (100 kuvaiti dinár jelen árfolyamon közel százezer forintot ér). Ugyanakkor a mai pénz számunkra értékesebb, mint a jövőbeli, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap. Tegyük fel, hogy van egy belső 90%-os szorzónk: 100 dinár egy év múlva számunkra annyit ér, mint ma 90; 100 dinár két év múlva annyit ér, mint ma 81 stb. Kicsit formálisabban fogalmazva: a két év múlva megkapott 100 dinár jelenértéke számunkra 81 dinár.

Gondolkodunk az ajánlaton. Elsőként a következő stratégiák jutnak eszünkbe:

 • Bármit mond, azt elfogadjuk: a várható nyereségünk ez esetben 50 dinár lesz.
 • Most 50 dinár felett elfogadjuk az ajánlatot, jövőre pedig bármit mond, elfogadjuk: a nyereségünk várható jelenértéke $0,5\cdot 75 + 0,5\cdot 0,9\cdot 50 = 60$ dinár.

A legjobb stratégiánk szerint mennyi a nyereség várható jelenértéke? Milyen stratégiával tudjuk ezt elérni? Pl. most azonnal hány dinár felett érdemes elfogadnunk a dzsinn ajánlatát? Jövőre? Két év múlva?

Interjú

Egy titkárnői álláshirdetésre hárman jelentkeznek. Közöttük egyértelmű a sorrend, hogy ki lenne a legjobb titkárnő, és ez már az interjún kiderül. A főnök egyszerre egy valakit hallgat meg. Viszont ez az interjúzási folyamat teljesen speciális, a főnöknek ugyanis azonnal döntenie kell, hogy az éppen interjúztatott jelöltet felveszi-e vagy sem. (Mindhárom jelölt, ha ajánlatot kap, automatikusan elfogadja.) Tehát pl. ha a főnök az első jelöltet visszautasítja, akkor a második jelölt meghallgatása után (amikor egyértelmű, hogy melyik a jobb) nem hívhatja vissza az elsőt, hogy mégis őt venné fel. Ha a második jelölt meghallgatása után ajánlatot ad neki, akkor a harmadik jelölt meghallgatására nem kerül sor (bár lehet, hogy ő lenne a legalkalmasabb).
A főnöknek milyen interjúzási stratégiát kell alkalmaznia ahhoz, hogy maximalizálja annak esélyét, hogy a legjobb jelöltet válassza? Mekkora ez az esély?

Metrók

Adott állomásról két metró közlekedik számunkra kedvező irányba, az egyik 3, a másik 5 percenként, egymástól függetlenül. Lemegyünk az állomásra egy véletlen időpontban, és arra a metróra szállunk fel, amelyik előbb jön. Várhatóan mennyit kell várnunk?

Tojások leejtése

Van két tökéletesen egyforma tojás, amely bizonyos magasságú emeletről leejtve összetörik, ha viszont annál alacsonyabb emeletről ejtünk le, akárhányszor is próbálkozunk, nem törik szét. Van egy 100 emelet magas épületünk. Minimálisan hány dobásra van szükségünk ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik az a legmagasabb emelet, melyről leejtve még nem törik össze?

Lányok életkora

Kovácsnak van három lánya. Szabó, a barátja, szeretné tudni a lányok életkorát. A következő párbeszéd zajlik:
- Az életkoruk szorzata 72.
- Ebből még nem tudom megmondani.
- Az életkoruk összege megegyezik a házszámommal.
Szabó kimegy, megnézi a házszámot, majd ezt mondja:
- Még mindig nem tudom megmondani.
- A legidősebb szereti a vaníliafagyit.
- Most már tudom!

Hogy lehet, hogy a vaníliafagyiból tudta meg Szabó, hogy hány évesek Kovács lányai?

Melyik a nagyobb?

Melyik a nagyobb: $e^\pi$ vagy $\pi^e$? A feladathoz számológépet nem használhatunk, a Négyjegyű függvénytáblázatot viszont igen!

Melyik a nagyobb: $999999999^{1000000000}$ vagy $1000000000^{999999999}$?

i-nek az i-edik hatványa

Mennyi $i^i$?

Időjárás

Egy nap 40% eséllyel napos, 40% eséllyel felhős és 20% eséllyel esős. Az egyes napok időjárásai függetlenek a korábbiaktól. Sorozatnak hívjuk azt, ha egymás utáni napokon ugyanolyan az időjárás. Például a 2 napos, 3 felhős, 1 esős, majd 4 napos időszakban 4 sorozat található. Mekkora a sorozat hossznak várható értéke 10 nap alatt?

Kosárlabda

Valaki nagyon szeretne bekerülni egy kosárlabda csapatba. Az edző azt mondja, hogy csak akkor kerülhet be, ha a jelölt dob néhányat kosárra, és legalább fele bemegy. Négyszer vagy hatszor dobhat; a jelölt dönti el, hogy hányszor dob. A jelölt eddigi statisztikája pont 50%. Mit válasszon és mekkora esélye van bekerülni a csapatba?

Tegyük fel, hogy 80% eséllyel sikeres a dobásunk. Ez esetben a 4-et vagy a 6-ot érdemes választanunk?

Az, hogy hányat dobunk, két ponton egészen biztosan lényegtelen: a 0 és a 100% találati arány esetén. Azt az előzőekben láttuk, hogy 50%-os találati arány esetén érdemes a kevesebb dobást választani, míg 80%-os találati arány esetén a nagyobbat. Minden bizonnyal van valahol az 50% és a 80% között egy dobási arány, ahol mindegy, hogy melyiket választjuk, a 4 vagy a 6 dobást. Mi ez a találati arány?

Kalózok

Öt kalóz (Amaro, Bart, Charlotte, Daniel, Elizabeth) talál egy kincsesládát amiben 100 aranytallér van. A kapitány (kezdetben Amaro) tesz egy javaslatot a zsákmány elosztására, amire mindenki "yarr"-al (igen) vagy "nay"-jal (nem) szavaznak (tartózkodás nincs). Ha a "yarr"-ok száma nagyobb vagy egyenlő, mint a "nay"-ok száma, akkor a javaslat el van fogadva. Ellenkező esetben a kapitányt bedobják a tengerbe és a soron következő kalóz lesz az új kapitány és ő tesz új javaslatot.

 • Mindegyik kalóz elsődleges célja életben maradni.
 • Mindegyik kalóz másodlagos célja, hogy a legtöbb aranyat kapja.
 • Mindegyik kalóz úgy igyekszik szavazni, hogy az aktuális kapitányt a tengerbe dobják.
 • Mindegyik kalóz ismeri a preferenciákat, tökéletesek logikai gondolkozásban és ezt tudják is egymásról.
 • Nem beszélhetnek össze egymással.

Kérdés: milyen javaslatot tegyen Amaro, hogy életben maradjon és a lehető legtöbb aranyat kapja?

Borítékok

Van két lezárt boríték, mindkettőben egy-egy különböző pozitív valós szám. A szám bármi lehet 0 és végtelen között, még a nagyságrendjét sem tudjuk. Az egyik boríték tartalmát megnézhetjük, majd anélkül, hogy a másikat megnéznénk, el kell döntenünk, hogy a felnyitott vagy a lezárt borítékot választjuk. Akkor nyerünk, ha a nagyobb számot tartalmazó borítékot választjuk.
Milyen stratégiát érdemes követnünk ahhoz, hogy a várható nyerési esélyünk több legyen mint 50%?

"Csak igen" barkochba

András gondol egy számra 1-től 20-ig. Balázs barkochba kérdéseket tesz fel. A válaszokat csak Csaba kapja meg (a kérdéssel együtt), de csak akkor, ha a válasz igen. Milyen stratégiát érdemes Bálintnak követnie, hogy a lehető legkevesebb kérdést tegye fel, és Csaba biztos kitalálja? (Balázs és Csaba egyáltalán nem kommunikálhatnak. További megszorítás a feladat körbejárása részben.)

Kincs

Kalandozásaid során megtaláltad az ősi alvilági kincset: 100 darab érme, mindegyiknek az egyik oldala aranyból a másik oldala ezüstből van. A kincs őrzője viszont nem enged el téged, amíg meg nem oldod a rejtvényét. Az érméket két kupacba kell szervezned úgy, hogy mindkét kupacban egyenlő számú érme legyen az ezüst oldalával fölfelé. Hogy ne legyen olyan könnyű dolgod, a fáklyák kialszanak, szóval mindezt sötétben kell megtenned.

 • Az egyetlen dolog amire emlékszel, hogy kezdetben 20 érme volt az ezüst oldallal fölfelé.
 • A kupacok méretének nem kell megegyezni.
 • Az érméket megfordíthatod.

Hogyan oldod meg a rejtvényt?

Szobák

Egy királylány egy 100 szobás kastélyban él, melyben a szobák egymás mellett vannak sorban. Minden éjjel, pontban éjfélkor kilép a szobából, és átmegy valamelyik mellette levőbe, majd ott tölti a következő 24 órát.
A királyfi meg szeretné találni a királylányt. Ehhez minden délben benyithat egy véletlenszerűen kiválasztott szobába, de naponta csak egybe.
Milyen stratégiát alkalmazzon a királyfi, hogy egy éven belül biztosan megtalálja a királylányt?

Szabadulás a börtönből

Van egy börtön, benne 100 jó magaviseletű rabbal, akiknek esélyt adnak az azonnali szabadulására, a következő formában. Mindegyik rabnak van egy száma 1-től 100-ig. Van egy szoba 100 darab sorba rendezett dobozzal, melyekben számok vannak összekeverve 1-től 100-ig.
A rabok egyesével bemennek, egyszerre egy. Egy adott rab kiválaszthat 50 dobozt. Ha közte van a saját száma, akkor nyert, ha nincs, akkor vesztett. (Nem nehéz belátni: akárhogy is választ, 50% esélye van arra, hogy nyerjen, és 50%, hogy veszítsen.) Mielőtt kimegy, pontosan úgyanúgy kell visszatennie a dobozokat, ahogy találta, és semmilyen módon nem kommunikálhat a többiekkel a későbbiekben.
Mind a 100 rab bemegy egyesével. A rabok akkor szabadulnak, ha mindenki nyert, azaz mindenkinek sikerült a saját sorszámát is kiválasztania. Ha csak egyvalaki veszít, akkor mindenki marad a börtönben. (Itt nem nehéz belátni, hogy ha mindenki véletlenszerűen választ dobozt, akkor 2 rab után 25%, 3 rab után 12,5% stb. esélyük van a szabadulásra, 100 rab után gyakorlatilag nulla.)
Tehát miután kijöttek, nem kommunikálhatnak, de mielőtt bemennek, megbeszélhetnek egy stratégiát. A kérdés: milyen stratégiát válasszanak ahhoz, hogy elérje a nyerési esélyük a 30%-ot?

Hogyan változik a nyerési esély a rabok számnak növelésével?

Tegyük fel, hogy egy jóakaró esély kap arra, hogy kinyithatja az összes dobozt, és felcserélhet kettőt. Mit tegyen, hogy növelje a nyerési esélyeket?

Tegyük fel, hogy egy rosszakaró úgy változtatja a dobozok tartalmát, hogy legyen benne 50-nél hosszabb ciklus. Mit tehetnek ez esetben a rabok?

Hűtlenség

Van egy falu, ahol 50 házaspár él. A következőket tudjuk:

 • Mindenki minden vasárnap ott van a templomban, és mindenki rendszeresen gyón.
 • Minden asszony megcsalja a férjét.
 • A megcsalást mindenki tökéletes titokban tartja a házastársa előtt.
 • Viszont mindenki mindenki másról tudja, hogy a többi feleség megcsalja a férjét.
 • A faluban az a szokás, hogy ha egy férj rájön arra, hogy a felesége megcsalja, akkor a következő vasárnapi szentmisén kiáll az oltár elé, és nyilvánosan kijelenti, hogy őt megcsalják.
 • Ez fordítva nem igaz.
 • Ilyen viszont az elmúlt időszakban nem történt, mivel az összes asszony tökéletes titokban tartja a dolgot.
 • A pap mindenről tud, mivel mindenki rendszeresen gyón.

A papot zavarják a romlott erkölcsi közállapotok, de nem tehet semmit, mivel őt köti a gyónási titoktartás. Egyszer viszont úgy dönt, hogy a vasárnapi prédikációban kijelenti: a faluban van házasságtörés. Ezzel mit ér el?

Lovagok és lókötők

Egy szigeten lovagok és lókötők élnek. A lovagok mindig igazat mondanak, a lókötők mindig hazudnak. Találkozunk két emberrel. Odalépünk az egyikhez és megkérdezzük:
- A mellett álló lókötő?
A választ odasúgja a mellette állónak. Megkérdezzük a mellette állót:
- Azt súgta, hogy igen?
- Nem.
Tudjuk-e ebből bármelyikükről biztosan, hogy lovag vagy lókötő?

Most 11-en vannak a szigeten, egy sorban állva. Az elsőről nem tudunk semmit, a maradék tízről pedig azt tudjuk, hogy fele lovag, fele lókötő. Odalépünk az elsőhöz?
- Ha megkérdezném, hogy lovag vagy-e, az lenne a válaszod, hogy igen?
A választ a sorban következőnek súgja. Odalépünk a következőhöz és megkérdezzük:
- Azt súgta, hogy igen?
A választ tovább súgja, és mi tovább megyünk, egészen a sorban 11. emberig. Az utolsó ember válasza:
- Igen.
Az első ember lovag vagy lókötő?

10 emberből nem tudjuk, hogy mennyi a lovag és mennyi a lókötő. Az emberek sorban ezt mondják:
- Közülünk legalább egyvalaki lókötő.
- Közülünk legalább ketten lókötők.
- Közülünk legalább hárman lókötők.
- Közülünk legalább négyen lókötők.
- Közülünk legalább öten lókötők.
- Közülünk legalább hatan lókötők.
- Közülünk legalább heten lókötők.
- Közülünk legalább nyolcan lókötők.
- Közülünk legalább kilencen lókötők.
- Közülünk legalább tízen lókötők.
Hány lovag és hány lókötő van?

Repülőút

Egy repülőre 440 utas fér fel, és egy adott járaton telt ház van. Az elsőként felszálló utas elveszítette a beszállókártyáját, így véletlenszerűen választ egy helyet, ahova leül. A többi utas mindegyike megpróbál a saját helyére leülni. Ha már foglalt, akkor ugyancsak véletlenszerűen választ a szabad helyek közül. Mekkora annak az esélye, hogy az utolsóként felszálló utas pont a saját eredeti helyét foglalja el?

Pénz

Egy gép felajánl neked véletlenszerűen egy 0 és 10.000 Ft közötti összeget (a véletlen szám eloszlása folytonos egyenletes). Ha elfogadod, akkor a gépet soha többé nem látod. Ha nem fogadod el, akkor legközelebb (ami pár hónap múlva lesz) ismét felkínál egy összeget ugyanebből az intervallumból, és akkor is ugyanez lesz a döntési lehetőséged.
A mai pénz természetesen értékesebb, mint a jövőbeli. A szorzó legyen 0,9: a következő 10.000 Ft annyit ér, mint ma 9000 Ft, a kettővel ez utáni 10.000 Ft annyit ér, mint ma 8100 Ft stb.
Maximalizálni szeretnéd a nyereségedet. Milyen stratégiát érdemes alkalmaznod? Hány forinttól érdemes elfogadnod az első alkalommal? Mennyitől a második alkalommal?

Hunyadi és a törökök

Mehemed szultán ostromolja a várat, Hunyadi védekezik. A törökök egy lépcsőn haladnak felfelé, minden lépésben minden katona egy lépcsőfokot. Mehemed taktikája az, hogy minden lépésben kettéosztja a katonáit. Hunyadi tetszése szerint kiválasztja az egyik ellenséges csoportot, és ott mindenkit lekaszabol, viszont a másik csoport érintetlen marad. A törökök akkor győznek, ha legalább egy katonájuk felér a legfelső lépcsőfokra. Hunyadi akkor győz, ha minden támadó török katona meghal.

A támadás adott konfigurációból indul, pl. 0, 1, 1, 3, 2, 4 ami azt jelenti, hogy a legfelső (Mehemed számára nyerő) szinten 0 katona van, az másodikon és a harmadikon 1-1, a negyediken 3 stb.

Mi a legjobb stratégiája Mehemednek és mi Hunyadinak? Mikor van Mehemednek és mikor Hunyadinak nyerési stratégiája?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License