Időjárás

Az általános időjárás előrejelzés szerintem túlzottan elnagyolt, így nemigazán alkalmas programtervezésre. A legkritikusabb időjárási tényező a csapadék, amiről sokkal pontosabb információt tudunk, mint amennyi egy időjárás jelentésben elhangzik. Ezen az oldalon röviden összefoglalom, hogy én hogyan tekintek az időjárás előrejelzésre, és milyen módszereket használok a programtervezéshez.

Három, egymástól lényegesen eltérő előrejelzési sávot különböztetek meg.

1. Hosszútávú előrejelzés

Ez számomra a kb. két héten túli előrejelzési adatokat jelenti. Fontos tudnunk, hogy ennyivel előre nem lehetséges a pontos előrejelzés. A módszer globális tendenciákból von le következtetést; annyit lehet tudni, hogy a szokásoshoz képest hidegebb vagy melegebb, csapadékosabb vagy szárazabb idő várható, de hogy mondjuk 4 hét múlva kedden délelőtt Szegeden esni fog-e az eső, azt képtelenség megjósolni. Legfeljebb annyit lehet mondani, hogy a szokásoshoz képest kisebb vagy nagyobb valószínűséggel fog-e esni.

A következő oldalakon találunk hosszú távú előrejelzést. Kicsit haragszom egyébként ezekre az oldalakra, mert olyan szintű jóslást igyekszik láttatni, mint amilyen a középtávú előrejelzésre jellemző, ugyanakkor ezt a precizitást ezen a szinten még nem lehet megadni:

Az előrejelzésnek ez a szintje országos szintű tervezés szempontjából érdekes lehet (pl. ha kiderül, hogy a szokásosnál hidegebb lesz a tél, akkor érdemes több földgázt rendelni), viszont az egyéni szintű tervezésnél ennek nincs jelentősége.

2. Középtávú előrejelzés

Ide sorolom a pár napos - max. 2 hetes előrejelzést, tehát pl. hét elején a hétvégi előrejelzést. Ezen a szinten már tudunk annyit egy héttel előre, amennyi a rádióban elhangzik másnapra: körülbelül mekkora lesz a hőmérséklet, és várható-e csapadék. (A dimenzió probléma miatt tartom egyébként nem megfelelőnek az összefoglalós, pl. rádióban elhangzó időjárás előrejelzést: gyakorlatilag elnagyolt közép távú előrejelzést adnak rövid távra.) Néhány oldal, ahol gyors áttekintést kaphatunk:

Itt már fontos megadnunk a települést is, melyre az előrejelzést kérjük. Persze nem kell túl precízen, mert a térségek között ugyan már tudhatjuk az eltéréseket (pl. hogy Észak-Magyarországon nem fog esni, a Dél-Alföldön meg igen), de ilyen távolságból biztos eltérést mondjuk Szeged és Kecskemét között még nem lehet mondani.

Hogyan tekintsünk erre? Az 1-2 mm esőt még teljesen vállalhatónak gondolom, mert ha egész napra jellemző, akkor az azt jelenti, hogy úgymond "lóg az eső lába" és néha szemel, ha meg egyszerre esik le ennyi csapadék, az gyorsan befejeződik, és a rövid távú tervezésnél megtudjuk, hogy pontosan hol és melyik napszakban várható. Az 5 mm környéke még határeset; egy kirándulásnál még elfogadható lehet, de a rövid távú előrejelzés alapján már lehet, hogy helyszínt kell változtatni. A 10 mm és afölötti mennyiség viszont már egész napos esőt szokott jelenteni, így arra az esetre szinte biztos, hogy más programot kell kitalálni.

3. Rövidtávú előrejelzés

Számomra a legfeljebb pár (2-3) napos előrejelzést jelenti. Fontos, hogy itt már nemcsak annyit tudunk mondani, hogy "a Dél-Alföldön aznap 3 mm eső várható", hanem azt is, hogy a Dél-Alföld mely részén várható és mely részén nem, és ahol várható, ott melyik napszakban. Ugyanis ha várhatóan hajnalban esik, vagy sötétedés után, akkor nyugodtan vállalható egy szabadtéri program. Vagy ha mondjuk Szegeden esik is, attól Kecskemét lehet száraz, és már az ilyen szintű földrajzi eltéréseket is tudhatjuk, noha egy átlagos időjárás előrejelzésnél ez elsikkad. Itt két módszert alkalmazok:

  • A Google keresőben az óránkénti valószínűségi értékek általában elegendőek. Írjuk be a keresőbe, hogy pl. "időjárás Kecskemét", kattintsunk a csapadékra, és válasszuk ki a napot. 10% alatti érték vállalható, afelett további tervezést igényelhet.
  • Legvégül a térképes modell előrejelzéseket tudjuk igénybe venni: https://www.met.hu/ -> Előrejelzés -> Térképes modell előrejelzések -> itt válasszunk ki egyet a több közül, pl. ECMWF (https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/), majd láthatjuk a hőmérséklet, csapadék, széllökés, szél és relatív nedvesség értékeket, időpontra és helyszínre lebontva. A legprecízebb tervezésnél megnézek többet is, és azt az előrejelzést fogadom el, amelyiket a többség jósol.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License