Geocaching

Ez az oldal egy emlékeztető magamnak a geocaching-gel kapcsolatos technikai háttérről. De hátha más is hasznát veszi!

Röviden: a geocaching egy játék, melynek során a játékosok elrejtett kincsesládákat (úgynevezett geoládákat) keresnek GPS segítségével. A játék nemzetközi oldala a https://www.geocaching.com/, a magyar megfelelője pedig a https://geocaching.hu/. Ez utóbbi nem egyszerűen a másik oldal magyar vonatkozású geoládáinak a gyűjteménye, hanem egy önálló adatbázis. Ezen az oldalon elsősorban a magyar geocaching-gel kapcsolatos tudnivalókról lesz szó.

Geocaching a számítógép előtt ülve

A geocaching a tervezéssel kezdődik, ami tipikusan számítógép előtt ülve történik.

Geocaching online

A legegyszerűbb a következő oldalról kiindulni: https://geocaching.hu/geomap/. Itt a jobb alsó sarokban található +-ra kattintva érdemes testre szabni a beállításokat. Én a meg nem talált (N), kereshető (K) geoládákat szoktam bekapcsolni, a típusoknél a hagyományos (H), multi (M) és virtuálisakat (V), térképként pedig Magyarországon a turistautak.hu-t szoktam választani (T).

Ha a hozzávetőleges távolságra és az emelkedésre is kíváncsi vagyok, akkor a turistautak.hu itiner szolgáltatását használom.

Adatok nyomtatása

Érdemes elkerülni, vagy legalábbis minimalizálni a nyomtatást. Személy szerint én nem szeretek teljes egészében az okos eszközökre hagyatkozni, mert már több esetben hagytak cserben; a geoládák legfontosabb adatait szeretem kinyomtatni.

Készítettem egy kis alkalmazást, melynek segítségével egy adott pont környezetében levő még meg nem talált ládák alapinformációt gyűjti össze: geocaching.jar. Futtatásához Java szükséges; ha paraméter nélkül indítjuk, akkor kiírja, hogy hogyan kell használni.

Érdemes a felkeresendő ládák mindegyikére előre rápillantani, pl. megnézni azt, hogy az utolsó pár megtaláló gond nélkül megtalálta-e, ill. kimásolni még a láda rövid leírását.

Geocaching offline

Rendkívül ritkán, ha valamilyen művelet végrehajtásához szükséges offline program, akkor az EasyGPS-t használom: https://www.easygps.com/.

Geocaching Androidos okostelefonnal

Mivel az okostelefonok többsége tartalmaz GPS-t, és az emberek többségének van okostelefonja, adja magát a lehetőség, hogy ennek segítségével induljunk útnak. Egy-egy geoláda felkeresésére valóban alkalmas, de egy egész napos kirándulásra személy szerint én nem használom, mivel túl gyorsan lemerül.

A magyar geocaching játékhoz kifejlesztett (nem hivatalos) szoftver a g:hu, amely ingyen letölthető a Google Play oldalról (https://play.google.com/store/apps/details?id=g.hu&hl=hu). A feltelepítés után egy térkép nélküli alapváltozatot kapunk. Használhatunk online térképet, melyhez folyamatos internetkapcsolat kell, valamint offline térképet is. Ez utóbbit elvileg az alkalmazásból is le lehet tölteni (Szerviz -> omp térkép letöltése), a gyakorlatban viszont nekem még sohasem sikerült. A következőképpen viszont működött:

  • Az Open Maps oldalon a Közép-Európai térség országai térképeit tölthetjük le ingyen. A https://openmaps.eu/mapsforgedownload oldalon töltsünk egy térképet, pl. Magyarországot: https://openmaps.eu/dltosm.php?dl=hungary_openmaps_eu_europe.map.zip.
  • Tömörítsük ki, a kiterjesztést (ami eredetileg .map) írjuk át erre: .omp, majd másoljuk fel a telefonra, célszerűen annak külső tárolójára.
  • A g:hu alkalmazáson belül Szerviz -> Térkép beállítások -> Térkép forrás -> legyen "Térkép file", a "Térképfile" pedig az imént feltöltött. Ehhez kattintsunk a "Térképfile" részre, majd válasszuk ki a megfelelő fájlt. A kiválasztás kissé nehézkes, mivel alapból csak bizonyos könyvtárakat tudunk megnézni; a megfelelő beállításhoz szükség lehet egy ingyenesen letölthető Total Commanderre.

Megjegyzés: a https://www.geocaching.com/-ra a c:geo alkalmazás készült.

Geocaching kirándulós GPS-szel

A geocaching játék igazán jól kirándulós GPS segítségével űzhető, annak nem funkcionális tulajdonságai miatt. Ami a legfontosabb: sokkal lassabban merül le, mint egy okos telefon; egyetlen feltöltéssel és folyamatos használattal akár egy teljes hétvégét is kibírhat, az okostelefonok pár órás működési idejével szemben. A lenti leírás Garmin 60CSx típusú kirándulós GPS-szel lett kipróbálva.

Alaptérkép feltöltése

A készüléken a gyári alaptérkép eléggé pontatlan és részletszegény, így az gyakorlatilag néma térképként használható csak. Emiatt célszerű részletesebb térképet feltölteni, lehetőleg olyat, amelyen a turista utak is megfelelően részletezve vannak.

Kétféle módon töltöttem fel alaptérképet a GPS-re: egyrészt a turistautak.hu oldalról közvetlenül Garmin formátumban is le lehet tölteni, másrészt az OpenStreetMaps ingyenes világméretű adatbázisból, de ott konvertálni kell.

Turistautak

A https://www.turistautak.hu/garmin.php oldalon tölthetőek le ebben a formátumban. Személy szerint én a következőt használom: Turistatérkép domborzatárnyalással és 5 méteres szintvonalakkal, a turistautak saját színükkel kiemelve. A térképet át kell nevezni erre: GMAPSUPP.IMG (a kiemelt példa eleve ilyen fájlnevű), és fel kell másolni a készülék kártyájára, a Garmin könyvtárba. A teljes elérési útvonal tehát /Garmin/GMAPSUPP.IMG.

OpenStreetMaps

Ez egy kicsit trükkösebb, viszont amíg a turistautak.hu csak Magyarországot tartalmazza, addig az OSM az egész világot. A feltöltés nem triviális, íme a szükséges lépések:

1. A térkép letöltése

Már ez a lépés sem nyilvánvaló. Az egész világ teljes térképe óriási, azt nem tudnánk használni, így annak egy szeletére van szükség. Szeleteket viszont nem az eredeti helyről tudunk letölteni, hanem egyéb szerverekről. A szerverek listája itt található: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Planet.osm#Downloading. Ezek közül én a következőt szoktam használni: http://download.geofabrik.de, nyissuk meg ezt. Ezen az oldalon elvileg egész kontinenseket le tudunk tölteni, de célszerű inkább ennél kisebb egységeket használni, pl. egy országot, vagy akár egy régiót. A letöltött fájl kiterjesztése .osm.pbf legyen.

2. A térkép konvertálása

A konvertálás három részből áll: feldarabolásból, átalakításból és opcionálisan összefűzésből.

  • Feldarabolás

Töltsük le a következő alkalmazást: http://www.mkgmap.org.uk/download/splitter.html, és tömörítsük ki valahova, pl. ide: c:\programs\splitter-r591\. Majd adjuk ki a következő parancsot abból a könyvtárból, ahova a .osm.pbf fájlt letöltöttük:

java -Xmx2000m -jar c:\programs\splitter-r591\splitter.jar file.osm.pbf > splitter.log
  • Átalakítás

Ehhez egy újabb eszközre van szükségünk: http://www.mkgmap.org.uk/download/mkgmap.html. Ha a c:\programs\mkgmap-r4193\ könyvtárba tömörítettük ki, akkor a konvertálás parancsa a következő:

java -jar c:\programs\mkgmap-r4193\mkgmap.jar --route --add-pois-to-areas --bounds=bounds --index --gmapsupp 6324*.osm.pbf

(Megjegyzés: a mkmap programnak van egy grafikus felülete, mely itt elérhető: https://activityworkshop.net/software/mkgmapgui/index.html.)

  • Összefésülés

Több img a következő paranccsal fésülhető össze:

java -jar c:\programs\mkgmap-r4193\mkgmap.jar --gmapsupp corsica.img cyprus.img mallorca.img malta.img tenerife.img

3. A térkép feltöltése a GPS-re

A turistautaknál leírt módon másoljuk fel az eredményt (a GMAPSUPP.IMG fájlt) a készülék külső memóriakártyájára, ide: /Garmin/GMAPSUPP.IMG.

Geoláda koordináták feltöltése

A Garmin GPS-eket úgy gyártották, hogy arra geoládákat is fel lehessen tölteni, viszont ha fel szeretnénk tölteni az összes ládát, ráadásul segédpontokkal együtt, azt már nem tudnánk megtenni a beépített limit miatt. Viszont ha a pontokat POI-vá alakítjuk, akkor fel tudjuk másolni az összes magyar geoláda minden pontját, a következő módszerrel.

GpiConv.exe caches.gpx
  • A keletkezett caches_gpiconv.gpi fájlt nevezzük át poi.gpi-re, és másoljuk rá a GPS-ben található kártyára, a /Garmin/Poi/ könyvtárba.

Ezzel a módszerrel a készülék nem geoládaként kezeli a geoládákat, így a megfelelő menüpontban nem tudjuk találatként regisztrálni, viszont cserében minden lényeges pont a készülékünkön van.

Beállítások

A készüléken további beállításokra van szükség ahhoz, hogy megfelelően látszódjon a térkép ill. a geoládák. Az készülékfüggő, hogy pontosan hol kell beállítani. Az alábbiakat kell keresni:

  • Térkép: be kell állítani, hogy a feltöltöttet használja. Előfordulhat, hogy ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a többit kikapcsoljuk. Ezt már csak amiatt is érdemes megtenni, mert így felgyorsul a tárkép mozgatása.
  • Geoládák: azt kell beállítani, hogy melyik nagyításnál látszódjanak. Egyes esetekben az ikonok méretét is be tudjuk állítani. Érdemes a többi elemet (pl. utcanevek) úgy beállítani, hogy csak kellő nagyítás esetén jelenjenek meg, míg a geoládák nem túl részletes nagyítás esetén is.
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License